1054 Budapest, Akadémia u. 16. fsz. 4.

Kinek kell gyakrabban méhnyakrák szűrésre járnia?

Gyakrabban kell rákszűrésre járniuk, akiknek nagyobb a méhnyakrák kialakulásának kockázata. A kockázat magasabb, ha:

  • dohányzik
  • korán kezdte a nemi életet, főleg ha több partnere volt;
  • olyan férfipartnere volt, akinek megelőzően több partnere volt;
  • volt nemi betegsége, különösen olyan, amit vírus okoz, mint például genitális szemölcs (human papilloma vírus, HPV), vagy genitális herpesz;
  • legyengült az immunrendszere, pl. HIV fertőzés miatt vagy szerv transzplantáció után; vagy
  • megelőzően volt pozitív rákszűrése.

Mi történik, ha rendellenes eredményt kapunk?

Ha a lelet pozitív, próbáljunk nem aggódni - 10 vizsgálatból legalább egyszer előfordul, hogy rendellenes sejtek láthatóak. Ennek több oka is lehet, legtöbbjük nem súlyos, tehát a lelet értelmezése és az esetleges további teendők elvégzése végett keressük fel orvosunkat.

Méhnyakrák szűrés alkalmával már a korai stádiumú változásokat is észlelhetőek a méhnyakon. Ezek az elváltozások később akár rákos sejtekké is alakulhatnak, de ha korán felismerik őket kezelhetőek. Mint ahogy sok egyéb szűrővizsgálat, a citológiai mintavétel sem 100 százalékos pontosságú. Előfordulhat, hogy a levett minta nem tartalmazza az abnormális sejtet, vagy nehezen vizsgálható, mert vért vagy nyákot tartalmaz.

Méhnyakrák szűrés és védőoltás

Az éves szűrés mellett a megelőzés másik nagyon fontos pillére a védőoltás, ami azt akadályozza meg, hogy tartós HPV fertőzés alakuljon ki. Ma már nemcsak tinilányoknak, hanem felnőtt érett nőknek is ajánlott, abban az esetben is, ha korábban volt HPV fertőzés. A HPV elleni oltást a fiúknak is érdemes megfontolni, mert ugyan ritkábban, de náluk is okozhat betegséget a HPV.

A Gardasil 9 oltóanyag a HPV legveszélyesebb típusai ellen véd

A Gardasil 9 olyan oltóanyag mely (legalább 9 éves) gyermekeknek és serdülőknek, valamint felnőtteknek is beadható (nőknél 45 éves korig vizsgálták a hatékonyságát). Beadásának az a célja, hogy védelmet nyújtson a HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 és 58-as típusai által okozott megbetegedések ellen. A Gardasil 9 azon HPV-típusokkal szemben nyújt védettséget, amelyek e betegségek többségét okozzák.

E megbetegedések közé tartoznak a női nemi szervek (méhnyak, szeméremtest és hüvely) rákmegelőző állapotai és rákos megbetegedései, valamint férfiaknál és nőknél a végbélnyílás rákmegelőző állapotai és rákos megbetegedései, és a nemi szervek szemölcsei.
A Gardasil 9-et 9-26 éves fiúknál és férfiaknál és 9-45 éves lányoknál és nőknél vizsgálták.

A Gardasil 9 e betegségek megelőzésére szolgál, az oltás nem a HPV okozta megbetegedések kezelésére használatos. A Gardasil 9-nek semmilyen hatása nincs olyan személyekre, akik már az oltóanyag bármelyik HPV-típusa által okozott tartós fertőzésben vagy megbetegedésben szenvednek.
Azon személyek számára azonban, akik már megfertőződtek az oltóanyagban található egy vagy több HPV-típussal, a Gardasil 9 védelmet nyújt az oltóanyagban lévő többi HPV-típussal összefüggő betegséggel szemben és a meglévő vírus esetében is tartós, évtizedre szóló immunválaszt eredményez, szember a betegséget követő természetes immunválasszal, ami csak egy-két éves védettséget biztosít.

Amikor egy személy megkapja a Gardasil 9-et, immunrendszere (a szervezet természetes védekező rendszere) serkenti az ellenanyagok termelődését az oltóanyag által tartalmazott kilenc HPV-típussal szemben, hogy védelmet nyújtson az e vírusok által okozott megbetegedések ellen. A Gardasil 9 nem okozhat HPV-vel összefüggő betegségeket.

Ha Ön vagy gyermeke megkapja a Gardasil 9 első adagját, a teljes oltási sorozatot a Gardasil 9-cel kell elvégezni.