1054 Budapest, Akadémia u. 16. fsz. 4.

A koleszterin az ember (és állatok) vérében megtalálható vérzsírok (lipidek) egyike. Az állati eredetű táplálékok (hús, tejtermékek, tojás) tartalmaznak koleszterint, a növényi eredetűek nem. A túlzott mennyiségben bevitt koleszterin ártalmas lehet. A bélrendszerből felszívódott zsír a májba kerül, átalakul és raktározódik, majd onnan újra koleszterinként juthat a véráramba. 

A fő veszély az érelmeszesedés, ilyenkor az erek falában zsírlerakódás (plakképződés) következik be és ez rontja a véráramlást. Ebben az esetben az áramlás a szövetek felé kórosan csökkent lehet, de nagyobb a valószínűsége az érrendszeren belüli alvadékképződésnek is, mely szívinfarktust, vagy agyi keringési blokkot (stroke) idézhet elő. 

A koleszterinnek több alakja van, de legfontosabb az LDL (alacsony denzitású lipoprotein) és a HDL (nagy denzitású lipoprotein). Az LDL vérszintjének növekedése előnytelen, a HDL előnyös a koleszterin érfalba történő beépülése és a szívbetegségek kialakulása szempontjából. A koleszterin mellett egy másik vérzsír, a triglicerid (2.2 mmol/l felett) emelkedése is növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.  

Idősebb korban általában emelkedik a koleszterinszint, de kedvezőtlenül befolyásolja azt a helytelen táplálkozás, cukorbetegség, dohányzás, a testmozgás hiánya, elhízás, magas vérnyomás és a túlzott alkoholfogyasztás. A koleszterin és trigliceridszintet ajánlatos időről időre, főként 40 éves kor felett, ellenőríztetni. A koleszterin normál szintje: 5.2 mmol/l alatti, 5.2-6.2 mmol/l között már a kockázat mérsékelten emelkedett. A 6.2 mmol/l serum koncentráció felett jelentősen emelkedett koleszterin- szintről beszélünk. 

Mérsékelten emelkedett koleszterinszintet a megfelelő táplálkozással (diéta) és élemóddal is könnyen helyre lehet állítani. A jelentősen emelkedett koleszterinszint esetében mérlegelendő a gyógyszeres kezelés. Ennek a kezelésnek többféle módja van. A gyógyszer támadáspontja szerint a következő csoportok különíthetők el. -Sztatinok-gátolják a májban a koleszterin képző fehérje működését. 

  • Epesavkötők-csökkentik az epesók szintjét a vérben. 
  • Fibrinsav származékok-csökkentik a májban a triglicerid és LDL koleszterin- szintet, valamint növelik a HDL (hasznos) koleszterinszintet. 
  • Nikotinsav származékok-A májra hatva gátolják a zsírsavak átalakulását, ezáltal csökkentik a triglicerid és kolszterinszintet. 
  • Halolajok (tengeri trigliceridek) A májban gátolják az LDL képződést.