1054 Budapest, Akadémia u. 16. fsz. 4.

A szívinfarktus (szívizom elhalás) oka, hogy a szívizom vérellátását biztosító két un. koszorúér (coronaria) valamelyik ágában megszűnik a véráramlás. A pulzáló szív folyamatos oxigéndús vért igényel működéséhez, ha az oxigén ellátás nem megfelelő (ischemia), az izomszövet elhalása (infarktus) következhet be. A szívizomszövet képes a regenerációra, ha a vérellátás rövid időn belül (esetleg kezelés hatására) helyreáll. A következmény az elhalt szívizomterület nagyságával arányos. A verőerek szűkülete nem feltétlenül okoz panaszt. A szívbetegség kezdeti jele, a fizikai megterhelésre jelentkező légszomj, mellkasi fájdalom vagy nyomásérzékenység (angina). A szívinfarktust nem feltétlenül előzi meg anginás fájdalom. 

Az infarktus tünetei- súlyos mellkasi fájdalom, légzési nehézség, karba vagy állba sugárzó zsibbadás, gyenge (esetleg szabálytalan) lassú érverés, hasi teltségérzés, szédülés, verejtékezés, émelygés. Az infarktus néha észrevétlenül zajlik. Az infarktuson átesett betegek fokozottan veszélyeztetettek egy újboli infarktus kialakulására. A veszélyeztetettség felismerésére különböző vizsgálatok, mint például az EKG, szívultrahang, koszorúérfestés (coronariographia) alkalmasak. 

Fő kockázati tényezők: a magas koleszterinszint, dohányzás, magas vérnyomás, életkor, családi kórelőzmény, elhízás, túlzott alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás, testmozgás hiánya, drogfogyasztás.

Gyógyszeres kezeléssel az infarktus megelőzését és az infarktust követő felépülést lehet elérni. Infarktus után törekedni kell a veszélyforrások teljes kiiktatására.
A kezelésben a következő gyógyszercsoportok használatosak:

  • ACE gátlók- csökkentik a szív terhelését, a vérnyomást.
  • Beta blokkolók- lassítják a szívverést, ezzel csökkentik a szívizom oxigén igényét.
  • Kalciumcsatorna gátlók- növelik a szívbe irányuló véráramlást, csökkentik a vérnyomást.
  • Nitrátok- tágítják az ereket, ezzel a szívbe irányuló véráramlást fokozzák.
  • Vérlemezke aggregáció gátlók- a vérlemezkék összetapadását gátolják, megelőzik a véralvadást. 
  • Vérzsírcsökkentők- csökkentik a koleszterinszintet és ezzel a plakk-képződés esélyét.

A kevés zsírt és sót, valamint sok rostot tartalmazó étrend kialakításával, a rendszeres testmozgással és a megfelelő testsúly elérésével, az egyéb kockázati tényezők (dohányzás, stressz, mértéktelen alkoholfogyasztás) kiiktatásával sokat lehet tenni az infarktus elkerüléséért.